«DOBBELTGJENGER» av ASBJØRN BLOKKUM FLØ

Dobbeltgjenger (2014)

Lydkunstinstallasjon. Metallobjekter, mekanikk, elektronikk og programvare.

I en stedsspesifikk lydinstallasjon blir lyden fra kafeen i Bergen Kunsthall transportert over til Kunsthallens største sal. I denne installasjonen blir den uorganiserte, kaotiske lyden av det sosiale rommet transportert over til det mer kontemplative kunstrommet. Her blir lyden av kafeen presentert i bearbeidet, analysert form – som en abstrakt, klanglig skyggeversjon av den «virkelige verden».

Installasjonens tittel refererer til ideen om dobbeltgjengeren. Fra den nordiske folketroens forestilling om vardøger til 1800-tallets forfattere som Edgar Allan Poe og Mary Shelley finner vi denne skyggeløse tvillingeksistensen som formidler tegn og varsler på tvers av tid og rom. Selv om dobbeltgjengeren i første omgang tilsynelatende fremstår som et speilbilde av virkeligheten, kan den vise seg å være en budbringer av sykdom, fare eller død.

I installasjonen brukes begrepet til å undersøke sosiale kommunikasjonsstrukturer, speilet i installasjonens urovekkende klanglige tilstedeværelse. Gjennom dobbeltgjengerens forflytning av rommets lyd, forskyves det auditive fokuset, og på denne måten fremvises det sosiale rommets skjulte sider. Dobbeltgjengeren blir en skyggeversjon av den virkelige verden, et sted hvor ubevisste strukturer kan tre frem.

I installasjonen blir disse strukturene undersøkt gjennom flere metallobjekter. Syv store metallplater fyller rommet, og blir aktivert av mekaniske hammere. Disse akustiske lydobjektene blir styrt av strukturer fra det tilstøtende rommet, og omgir lytteren med et bredt spekter av akustiske metallyder. Det er gjennom disse lydene at installasjonen undersøker strukturene i det sosiale rommet, og gjennom denne skyggeversjonen oppstår et eget sett med potensielle innsikter.

Asbjørn Blokkum Flø

Asbjørn Blokkum Flø har gjennom en rekke installasjoner arbeidet frem en kunstnerisk praksis der klingende lyd og eksistensielle problemstillinger undersøkes parallelt. Arbeidene behandler lyden på samme tid både som meningsbærende kommunikasjon og som rent abstrakt klangmateriale, og i sine arbeider har han behandlet både spesifikke steder så vel som musikkhistoriske objekter.

I Norge et lydrike (2002) ble lydstrømmer fra hele Norge rekontekstualisert gjennom en lydinstallasjon på Oslo Sentralbanestasjon, mens Richard Wagners 15 timers opera Der Ring des Nibelungen ble komprimert til en ett sekund lang musikkhistorisk elementærpartikkel i installasjonen Ragnarok (2011), vist på NCCA (National Centre For Contemporary Art, Kaliningrad) i Russland og Kunsthøgskolen i Oslo. Begge disse verkene befinner seg innenfor en kritisk lydkunsttradisjon, men Fløs arbeider er likevel oftere sanselige og umiddelbare, enn de er kjølige og teoritunge.

http://www.asbjornflo.net

Fotokreditt
Portrett: Ivan Brodey.
«Dobbeltgjenger» av Asbjørn Blokkum Flø. Foto: Thor Brødreskift.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s