«The Iron Ring» av Cecilia Jonsson

4_IronRing_Jonsson

The Iron Ring (2013)

Mens såkalt “grønn gruvedrift” tar sikte på en økologisk tilnærming til gruvedrift, utforsker The Iron Ring hvordan forurensede miner på nye kan brukes til gruvedrift av metaller. For Iron Ring prosjektet ble 24 kilo jernbelastet gress fjernet fra forurenset jernmine og omdannet til en 2 gram tung jernring.

Jern anses som veldig viktig for livet generelt og har lavere giftighet enn andre metaller. Omfattende industrielle aktiviteter eller forlatte metallminer har imidlertid forårsaket metallutslipp i økosystem opp til giftige nivåer. Såkalte jern-hyperakkumulerende planter er tolerante for uorganisk jern og kan vokse i disse ødelagte områdene. Der trekker de metallet ut av jorden for å lagre det i svært høye konsentrasjoner i røttene, stenglene og bladene. Målet om å “rense” den forurensede jorden bygger imidlertid på menneskelig interaksjon: innhøsting. Plantenes metallberikte biomasse (med andre ord, deres forurensede biologiske materialer) må fjernes fra bakken før plantene dør, og det akkumulerte metallet går tilbake til jorden. Etter at plantene er fjernet, kan nye spirer vokse for å fortsette dekontamineringsprosessen. Prosjektet utforsker mulighetene for å utnytte renseprosessen til den naturaliserte gresstypen Imperata Cylindrica. Iron Ring foreslår å høste gresset med det formål å trekke ut jernet som er i dette gresset. Resultatet er et scenario for jernutvinning som i stedet for å fremme destruksjon, faktisk kan bidra til miljørehabilitering av forlatte metallminer. Iron Ring-installasjonen tar de besøkende gjennom prosjektets ulike stadieri førsøk og feiling, i en prosess utført i nært samarbeid med smeder, forskere, teknikere og bønder. Installasjonen består av gjenstander og videodokumentasjon som rapporterer om de syv kronologiske trinnene som var nødvendig for å skape en jernring av de 24 kg gress som ble høstet fra de forurensede elvebreddene ved et tidligere dagbrudd til en jernmine i Spania.

Cecilia Jonsson

CeciliaJonsson_portrait_bwCecilia Jonsson (f. 1980, SE) mottok sin master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen og det Nordiske Sound Art Programmet i 2012. I 2014 deltok hun i det finske Bioart Society’s forskningsprogram for kunst og syntetisk biologi. Hennes verk har nylig blitt vist på MU Artspace, i Eindhoven, National Taiwan Museum of Fine Arts, Naturhistorisk museum i Venezia og Edifici Disseny Hub i Barcelona. Studieopphold inkluderer Triangle France, Fondazione Bevilacqua La Masa og V2_ Institute for Unstable Media. Hun er skaperen av The Iron Ring prosjektet som i 2014 vant 2a pris i VIDA 16.0, for Art and Artificial Life International Awards. Jonsson utførte en 170 meter dyp kjerneboring og stedsspesifikk installasjon på Prestefjellet for Dark Ecology-prosjektet i Kirkenes, og vant den nederlandske biokunst og designprisen i 2016. I 2017 mottok Jonsson Honorary Mention for prosjektet Haem i Hybrid Art-kategorien i Ars Electronica.

www.ceciliajonsson.com


Fotokreditt
«The Iron Ring» av Cecilia Jonsson. Foto: Stina Glømmi.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s