«Exitium» av Christian Bøen

ChristianBøen_Exitium_Høyspent_MåbødalenExitium (2014 -)

Foto, video, lyd
Teknologi: Vanlige datafiler er manipulert og hacket ved hjelp av ulike teknikker og digitale verktøy. Resultatet er blitt til foto, video- og lydkunst.

Hvordan vil digital kunst se ut om den ble hacket?

Som all annen digital informasjon består digital kunst av endeløse rekker med sifrene 0 og 1. Hva skjer når rekkene blir ødelagt, tall forsvinner eller endrer plass?

Dette er noen av problemstillingene jeg har utforsket i prosjektet Exitium. Jeg har manipulert og hacket fotografier og videoer fra mine nye og tidligere kunstprosjekter. I noen eksperimenter har jeg hacket og ødelagt koden, i andre har jeg brutt og forringet billed- og lydkvaliteten i filene ved hjelp av databending, kompresjon og andre teknikker. Det er ikke benyttet Photoshop eller tilsvarende programvare for å manipulere eller legge effekter på bildene og videoene.

Prosjektet setter også søkelys på digital sårbarhet og hvordan datafiler og formater vi omgås med til daglig kan forandre seg og gi ny mening. I noen verk er for eksempel billedfiler blitt til lydfiler og omvendt ved hjelp av sonification, som er konvertering av data til lyd.

Exitium omfatter over 100 verk og er stilt ut på Agder Kunstsenter, Leap Second Festival, Cyan Studio, Radøy Kunstsenter og Filmideo i Newark i USA. Prosjektet er støttet av Bildende Kunstneres Vederlagsfond og Radøy Kunstsenter.

ChristianBøen_SelvportrettChristian Bøen

Christian Bøen (f.1978) er billedkunstner, musiker og spillutvikler og har diplom fra Kunstakademiet i Bergen. Han arbeider med digital- og interaktiv kunst og bruker spill- og 3D-teknologi som verktøy til å utvikle blant annet kunstspill og installasjoner. Han blander ofte egenkomponert lyd og musikk med det visuelle og har lansert seks album under artistnavnet Termodress.

Fascinasjonen for kunst og ny teknologi startet på 90-tallet med Commodore-64 og videre til PC i 1993. På den tiden oppdaget han også mulighetene i å programmere musikk og arbeide både digitalt og analogt med video, animasjon og lyd.

Siden 1999 har Bøen jobbet med 3D-animasjon og modellering og i 2015 startet han prosjektet og spillfirmaet Surrealist. Ideen og navnet er inspirert av surrealistene og dadaistene som på 1920-tallet brukte spill som et redskap i sin kunstneriske utforskning.

Han har stilt ut på blant annet Agder Kunstsenter, Arendal Kunstforening, KRAFT, Galleri Vikerødegården og Vestlandsutstillingen. I perioden 1999 – 2015 var han aktiv i kunst- og undergrunnsmiljøet i Bergen. Bøen bor og arbeider for tiden i Oslo.

www.christianboen.no / www.surrealist.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s