«THE MACHINE PROJECT» av FRODE OLDEREID og THOMAS KVAM

The Machine project

Video, lyd og robotteknologi. The Machine project (1996 – 2005, 2013- ). Machine 1.0, 4.0, 5.0 og 6.0. Bevegelser styrt ved datastyrte elektromotorer, hydraulikk eller pnaumatikk. Maskinene ble konstruert for «live» performancer og som selvstendige installasjoner. Maskinene var medium og med ulike videoansikter, lydbilder, bakprojeksjoner og tekster representerer de fire maskinene en rekke kunstprosjekter, for ulike visningsarenaer – galleri/museumsutstillinger til konserter og performancer.

Kompleksiteten i The Machine project ble kontinuerlig utforsket og utvidet. Teknologiske løsninger og ideer ble kjørt til yttergrensene, parallelt med ønsket om integrasjon av flere maskiner, videoprojeksjoner på flere og større flater, samt lydgjengivelse og komposisjoner i et utvidet surround univers.

The Machine project sammenstilte ”massemøtenes” historiske og politiske ramme, fra 30-tallets politiske retorikk- og -estetikk, til gatekampene, og demonstrasjonene mot WTO i Seattle, iscenesatt et eller annet sted mellom en punk/noice konsert og ett politisk manifest.

The Machine performancen var forankret både i populærkultur og de totalitære ideologienes uttrykk, men med en fundamental forskjell: her var det ikke lenger et menneske som holdt sine politiske taler, agiterte, eller fremførte sin poulærkulturelle sang, men en dehumanisert maskin.

Som helhet forsøkte vi å fremvise hvordan propaganda og populærkultur, syntes å konvergere mot en og samme forførelseskunst – en dystopisk visjon – hvor agitatoren i rastløs bevegelse mellom divergerende ideologiske posisjoner, fra futurisme og krigshissende populisme til Ghandi, fra globalisering til nasjonalisme. Et sted mellom humanisme og menneskeforakt, før den til slutt gikk inn i sin egen ekstase, og endte opp i en ny form for «rage against the machine», en ny type punk.

Maskinens ansikt morfer mellom identiteter – blir omskiftelig, fra ung til gammel, mann til kvinne – til ingen av delene.

Frode Oldereid

Startet å arbeide med musikk i Bergen tidlig på 80 tallet. Han ble en del av den eksperimentelle kunst- og teaterscenen i Oslo på 90 tallet. Han har komponert musikk og lyddesign til kunstinstallasjoner, komponert for teater og turnert med en rekke forestillinger og installasjoner i inn- og utland. Han er utdannet lydtekniker og dokumentarfilmskaper, videoredigerer og fotograf og har arbeidet innen alle fagfeltene. Som lydtekniker har han medvirket ved en rekke norske studioproduksjoner. Visuelle arbeider spenner fra kommersielle produksjoner for TV, kunstinstallasjoner, til scenografisk elementer i form av stillbildetablåer. Akademisk utdanning innen TV-produksjon, sosiologi, media og massekultur har influert på produksjonene hans. Høyskolelektor innen audiovisuelle fag.

Thomas Kvam

Thomas Kvam (f.1972, Drammen) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Goldsmiths College i London. Hans første animasjonsfilm «Eurobeing» (2006) har fått stor internasjonal anerkjennelse og er innkjøpt av Pomipidousenteret i Paris. Kvams kunstnerskap og produksjon har de seneste årene brukt kunstens språk til å skape debatt. Både rundt hva kunst i dagens samfunn kan brukes til, men også direkte politisk rundt temaene som tas opp. Kvam er aktuell med utstillingen SJELENS MAUSOLEUM, Oseana, Os (2018) samt den kunstfaglige boken «Koding, avkoding og kammuflasje – om Thomas Kvams The Hamsun Sessions 2016 – 2018». Boken er eksempel på et engasjerende og provoserende kunstnerskap med tilhørighet både i den visuelle samtidskunsten og i litteratur og teks. Kvam har en rekke utstillinger bak seg både nasjonalt og internasjonalt; HOMO SACCO på QB og Blomqvist, 2017, The Hamsun Sessions #5 på Galerie Michael Janssen, Berlin (2017), The Hamsun Sessions, QB Gallery (2016), Krigens skygge – Politisk kunst i Norge 1914–2014, Kunstnernes Hus (2015), Natural Born Pollock, QB Gallery (2014), The Rantology Paintings, Blomqvist Kunsthandel (2013).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s