«Imaginalia Revisited» av Espen Sommer Eide

20190916-DSC07619 - Espen Sommer Eide

topolo - Espen Sommer EideEspen Sommer Eide

Espen Sommer Eide er en kunstner og komponist bosatt i Bergen.

Ved å benytte seg av musikk og lyd som både medium og metode, består hans kunstneriske praksis av langvarige engasjement i spesifikke landskap, arkiver, språk og rytmer, med en eksperimentell tilnærming til lokal og erfaringsbasert kunnskap. I tillegg til installasjoner og performanser, har han gjennom musikkprosjektene Alog og Phonophani vært en fremtredende representant for eksperimentell elektronisk musikk i Norge, med en rekke utgivelser på plateselskap som Rune Grammofon, Sofa og Hubro. 

Verkene hans har vært utstilt og fremført på steder som Manifesta-biennalen, Bergen Kunsthall, Ultima, Borealis, Henie Onstad kunstsenter, Stedelijk Museum, Sonic Acts, Mutek, GRM, Performa Festival m.fl. Eide har også bidratt til en rekke verk som en del av kunstkollektivet Verdensteatret, og var initiativtager og festivalsjef for den elektronsike kunst- og musikkfestivalen Trollofonen i Bergen 2001-2006. 

Imaginalia Revisited (2019)

Øyet er et dyr
Kroppen er et øre
Øret er en hånd 

En komponist, desillusjonert av begrensningene i menneskets sanseapparat og forestillingsevne, bestemmer seg for å dra tilbake til naturen der han vokste opp. Han reiser til elvene og viddene i Nord-Norge, i håp om å finne nye kilder til musikk utenfor seg selv. Laksen og myggens sansebiologi blir til rytmer og toner bygget på fremmede prinsipper. Samtidig hjemsøkes komponisten stadig av spøkelser fra sin egen fortid, noe som gjør det vanskelig å fullføre verket Imaginalia. 

«Imaginalia revisited» er et poetisk og musikalsk verk med mange tematiske tråder. Sentralt står vårt forhold til naturen, og sammenhenger og ulikheter mellom vår måte å se og lytte på, i forhold til andre levende veseners. Verket skaper også nye koplinger og grenseerfaringer mellom bilde og lyd, mellom det synlige og det usynlige, og undersøker gjennom dette hvordan historie og minner former vår sanseerfaring i møtet med et sted.

Verket er en rominstallasjon bestående av to videoprojeksjoner med lyd fra en tilhørende spesialkonstruert høyttalerinstallasjon, 2 silketrykk i billedrammer med electrochromic film synket til lyden fra en platespiller med håndkuttet «locked grooves» vinyl. 

Verket har vært vist på Østfold Kunstsenter, Lydgalleriet Bergen og som en konsertversjon på Ina/GRM Presences Électronique i Paris.

sommer.alog.net

Foto kreditt:
Portrett: Monika Godlewska
Imaginalia Revisited. Foto: Paal Rasmussen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s