«KLIKK KLIKK» av Kristoffer Myskja

Klikk Klikk (2008)

Klikk Klikk er en elektromekanisk lydinstallasjon basert på releet og dets virkemåte. Et relé er en elektromekanisk komponent som enklest kan beskrives som en elektrisk bryter, hvor bryteren styres av en annen elektrisk krets. Hver gang et relé skrus av eller på gir det fra seg en liten lyd i form av et klikk.

Releene, som kommer fra et overskuddslager av gamle telefonreleer, er suspendert fra taket i tynne stålvaiere ca 160 cm fra bakken, hvilket gjør at publikum kan bevege seg rundt, men også inne i sirkelen. De er alle koblet til hverandre serielt, på en slik måte at hvert relé styrer det neste i sirkelen. Dette betyr at når et relé skrus på, vil det skru på det neste, som i sin tur skrur på det neste og så videre. Den samme forplantningen skjer når releene skrus av. Det er 330 releer i den fire meter brede sirkelen, og når prosessen med å skru på alle releene er fullbyrdet, vil det siste releet skru av det første. Dette gjør at alle releene skrus av etter tur, og  prosessen begynner på ny. På grunn av en mekanisk treghet i releene tar det tid for signalet å reise gjennom sirkelen, lyden av de klapprende kontaktene konkretiserer elektrisiteten i det den farer rundt og rundt.

Kristoffer Myskja

Kristoffer Myskja (f. 1985) fullførte sin utdannelse ved Kunstakademiet i Oslo i 2008. Myskja lager mekaniske skulpturer som ofte lodder dypere filosofiske problemstillinger. Gjennom samspillet mellom en poetisk nysgjerrighet og en utførlig håndverksmessig presisjon har Myskja skapt sin egen kunstneriske nisje. Han lar publikum møte et univers der maskiner går i dialog med det menneskelige.

http://www.kristoffermyskja.com

 

Foto kreditt
Portrett: Bård Grape.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s