«subConch» av MATS JØRGEN SIVERTSEN

subConch

subConch er en interaktiv lydinstallasjon som kan styres med hjelp av EEG (hjernebølgeaktivitet). Med styring menes «kognitiv kontroll», altså bevisst tankestrying. Dette vil oppleves som en slags telekinese – en evne til å bevege ting uten å ta på de.

Installasjonen består av en skulptur som henger fra taket og en lampe som lyser på skulpturen fra gulvet under. Foran dette står en puff hvor de besøkende skal sitte når de prøver og en knapp som starter

seansen. Ved siden av står en PC og viser en del data som kan være til hjelp for å få det til å fungere. Et svakt sus som fra en konkylie kan høres fra skulpturen og lyset lyser ganske svakt når man ikke samhandler med den. For at alt dette skal fungere må du ta på deg et headset med EEG-sensorer. Disse er blitt fuktet med en saltvannsløsning som gjør at de kan plukke opp den elektriske aktiviteten i hjernen din. En assistent hjelper deg med å sette headsetet riktig på.

Når du er klar setter du deg på puffen og trykker på en knapp. Du vil da få et sett med instruksjoner hvor du enten blir bedt om å tenke på noe, eller du blir bedt om å prøve på noe. Målet med denne seansen er at dataprogrammet i installasjonen skal kunne forstå hvordan du tenker – slik at den kan gjenkjenne dette igjen senere. Stemmen vil be deg tenke den samme tanken tre ganger, slik at den skal få kalibrert seg best mulig. Her er det viktig å tenke så likt som mulig alle tre gangene. På skjermen kan du se et prosenttall som sier noe om hvor uniforme tankene dine var under kalibreringen. Dette vil være en pekepinn på hvor lett det blir for deg å kontrollere installasjonen.

Når du er ferdig kan du prøve å styre lyden og lyset helt fritt ved å tenke denne samme tanken. Graden av kontroll vil altså bero på hvor flink du er til å tenke på samme måte som du gjorde under instruksjonene. Jo tydeligere du klarer å framkalle den samme tanken jo kraftigere respons vil du få fra installasjonen. Når du får det til så vil skulpturen lyses opp av lampen samtidig som det svake suset vil øke i lydstyrke. Aspekter ved lyden er hentet fra det som leses ut av sensorene du har på hodet. Målet med verket er å gi publikum en smakebit på hvor sterk en symbiose med teknologi kan være. Opplevelsen av å kunne påvirke noe kun med tankekraft er en helt spesiell form for estetisk erfaring som ikke har vært utforsket på denne måten før. Det er noe magisk og spirituelt over det som skjer, som står i kontrast til det inntrykket vi ofte har av teknologi – som noe fremmedgjørende og sterilt.

Mats Jørgen Sivertsen

Mats Jørgen Sivertsen (f. 1974) er en norsk kunstner, filmskaper, serietegner og musiker fra Inderøy i Nord-Trøndelag – for tiden bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Middlesex University i London (BA) og Maryland Institute College of Art (MA) i Baltimore – her som Fulbrightstipendiat. Han har også tidligere gått på Nansenskolen i Lillehammer. På 2000-tallet jobbet han med tegneserier og utga billedbøker på No Comprendo Press. Etter mastergraden i 2006 ble fokuset mer rettet mot digital kunst og han begynte å jobbe med fotorealistisk datagrafikk (CGI), interaktive installasjoner og performance. Tematisk er han opptatt av transhumanisme og seksualitet og veksler mellom å se på kybortilværelsen som frigjørende – som i installasjonen «subConch» – eller som et feilspor – som i bildeserien «myBorg: A Cyborg Manifested». Han har samarbeidet med danser og koreograf Magnhild Rem Fossum og musiker Leon Muraglia på den interaktive performancen «OSLX: The Oslo Experiment». Med Muraglia har han også jobbet med live-visuals til konserter for rautrockbandet Radio 9.

Som følge av dette arbeidet var han en av 3 inviterte kunstere til å gjøre live-visuals på animasjonsfes- tivalen i Fredrikstad i 2016. Han har videre skrevet og regissert kortfilmen «Minuet» (Uniframe 2014) som bygger videre på problemstillinger utforsket i myBorg-serien. Verkene hans har blitt vist i Norge, Zimbabwe (HIFA festival), Sør-Afrika (On the Edge of Wrong) og USA. Prosjektene er blitt støttet av Vederlagsfondet og Kulturrådet – inkludert programmet for Kunst og Ny Teknologi. The subConch – en interaktiv installasjon som lar publikum bevege lys og lyd med tankekraft – ble omtalt i SciArt in America» (april 2015) og «The Creators Project Blog» i 2014.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s