«Interference» av Gunhild Mathea Husvik-Olaussen

P1030933 - Gunhild Mathea Olaussen

IMG_6591 - Gunhild Mathea OlaussenGunhild Mathea Husvik-Olaussen

I 2020 disputerer Olaussen som ph.d. – kandiat i Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid, ved Akademi for Scenekunst (HiØ). Hun har en bachelorgrad i Estetikk fra Universitetet i Oslo, samt en bachelorgrad i scenografi fra Kunsthøgskolen i Oslo/ Den Norske Filmskolen. Hun har også studert scenografi på Rose Bruford College i London. Olaussen har både mottatt og juryert statens kunstnerstipend. I 2019 ble hun del av styret i Produksjonsnettverk for elektronisk kunst, Norge. 

Olaussen kunstneriske praksis har i de siste ti årene bestått av soloarbeid, samt samarbeidsprosjekt i ulike kunstnerkonstellasjoner. Verkene, som beveger seg mellom visuell kunst, scenekunst, musikk og lydkunst, har blitt vist i galleri, på stedsspesifikke locations, i offentlig rom, og på teater- dans-  og musikk- scener i Norge, Europa, Asia og USA.

Olaussens nyere arbeider tar form av større skulpturelle installasjoner og performance i disse. Å lytte er av sentral betydning i de kunstneriske undersøkelsene, og hun arbeider med iscenesettelse av rom gjennom lyd, minimalistisk skulptur og dramaturgiske strukturer. Arbeidene utforsker rom, materiale, lyd, kropp og tid som likeverdige deler i en komposisjon og er drevet av en interesse for materialitet, sanselig persepsjon og sosial dramaturgi.

Olaussens arbeider har i de siste årene blitt vist på Henie Onstad Kunstsenter/Ultima, Galleri F15, Lydgalleriet i Bergen, Trondheim Elektroniske Kunstsenter og Kunstnernes hus/Notam.

Interferens (2019)

«A meeting, a change of paths. A polyphony of voices, creating a New. New patterns, new coexistences, new forms. Something obvious, something fragile. Something barely noticeable. I am interested in this micro perspective, this is where offset happens. This is where we ought to listen. An assemblage of soft forces, barely visible dissonances. A resonance of coexistence. A growth.»

Interferens oppstår i det to eller flere bølger opptrer på samme sted og danner et nytt bølgemønster. Interferens mellom to lydbølger med nesten samme frekvens, genererer en tredje tone i vår lytting, dette fenomenet kalles også svevninger. Interferens viser også til en interfererende handling, noe som blander seg med, forstyrrer – et møte mellom flere komponenter, en forskyvning, en polyfoni av stemmer som samlet danner en ny sameksistens.

Installasjonen tar utgangspunkt i interferens og svevninger i vårt menneskelige sanseapparat, som fenomen, metode og kunstnerisk tematikk. Arbeidet er komponert i polyrytmikk over et utvidet stemmespekter av atten interfererende glassplater, gips og fargepigment, kvinnevokal, perkusjon og partitur trykket i letterpress.

Arbeidet søker å implementere interferens i grenselandet mellom materialitet og sansing, og åpne et refleksjonsrom der en forskjøvet opplevelse av fysisk autonomi kan oppstå.

Konsert på åpningsdagen med Ane Marthe Sørlien Holen.

Medvirkende: Konsert: Ane Marthe Sørlien Holen; Partitur: Janne – Camilla Lyster; Artist book: Ane Thon Knutsen; Sopran: Silje Aker Johnsen.

Prosjektet er støttet av Fond for lyd og bilde/Kulturrådet, NOTAM og Regionale prosjektmidler for visuell kunst/ Kunstsentrene i Norge.

www.gunhildmathea.com

Foto kreditt:
Portrett: Tale Hendnes
“Interferens”. Foto: Paal Rasmussen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s