Gunhild Mathea Husvik-Olaussen
I 2020 disputerer Olaussen som ph.d. – kandiat i Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid, ved Akademi for Scenekunst (HiØ). Hun har en bachelorgrad i Estetikk fra Universitetet i Oslo, samt en bachelorgrad i scenografi fra Kunsthøgskolen i Oslo/ Den Norske Filmskolen. Hun har også studert scenografi på Rose Bruford College i London. Olaussen har både mottatt og juryert statens kunstnerstipend. I 2019 ble hun del av styret i Produksjonsnettverk for elektronisk kunst, Norge.
Olaussen kunstneriske praksis har i de siste ti årene bestått av soloarbeid, samt samarbeidsprosjekt i ulike kunstnerkonstellasjoner. Verkene, som beveger seg mellom visuell kunst, scenekunst, musikk og lydkunst, har blitt vist i galleri, på stedsspesifikke locations, i offentlig rom, og på teater- dans- og musikk- scener i Norge, Europa, Asia og USA.
Olaussens nyere arbeider tar form av større skulpturelle installasjoner og performance i disse. Å lytte er av sentral betydning i de kunstneriske undersøkelsene, og hun arbeider med iscenesettelse av rom gjennom lyd, minimalistisk skulptur og dramaturgiske strukturer. Arbeidene utforsker rom, materiale, lyd, kropp og tid som likeverdige deler i en komposisjon og er drevet av en interesse for materialitet, sanselig persepsjon og sosial dramaturgi.
Olaussens arbeider har i de siste årene blitt vist på Henie Onstad Kunstsenter/Ultima, Galleri F15, Lydgalleriet i Bergen, Trondheim Elektroniske Kunstsenter og Kunstnernes hus/Notam.
Interferens (2019)
«A meeting, a change of paths. A polyphony of voices, creating a New. New patterns, new coexistences, new forms. Something obvious, something fragile. Something barely noticeable. I am interested in this micro perspective, this is where offset happens. This is where we ought to listen. An assemblage of soft forces, barely visible dissonances. A resonance of coexistence. A growth.»
Interferens oppstår i det to eller flere bølger opptrer på samme sted og danner et nytt bølgemønster. Interferens mellom to lydbølger med nesten samme frekvens, genererer en tredje tone i vår lytting, dette fenomenet kalles også svevninger. Interferens viser også til en interfererende handling, noe som blander seg med, forstyrrer – et møte mellom flere komponenter, en forskyvning, en polyfoni av stemmer som samlet danner en ny sameksistens.
Installasjonen tar utgangspunkt i interferens og svevninger i vårt menneskelige sanseapparat, som fenomen, metode og kunstnerisk tematikk. Arbeidet er komponert i polyrytmikk over et utvidet stemmespekter av atten interfererende glassplater, gips og fargepigment, kvinnevokal, perkusjon og partitur trykket i letterpress.
Arbeidet søker å implementere interferens i grenselandet mellom materialitet og sansing, og åpne et refleksjonsrom der en forskjøvet opplevelse av fysisk autonomi kan oppstå.
Konsert på åpningsdagen med Ane Marthe Sørlien Holen.
Medvirkende: Konsert: Ane Marthe Sørlien Holen; Partitur: Janne – Camilla Lyster; Artist book: Ane Thon Knutsen; Sopran: Silje Aker Johnsen.
Prosjektet er støttet av Fond for lyd og bilde/Kulturrådet, NOTAM og Regionale prosjektmidler for visuell kunst/ Kunstsentrene i Norge.
www.gunhildmathea.com
Foto kreditt:
Portrett: Tale Hendnes
“Interferens”. Foto: Paal Rasmussen.