«Neonmeditasjoner» Av Per Hess / Risto Holopainen

Per Hess / Risto Holopainen 

Mine arbeider med lys, farge og neonteknikk fokuserer på hvordan lys blir synlig og farge oppstår når lys treffer materie. Kommunikasjon, økonomi og økologi er i dagens og morgendagens samfunn knyttet til lys. Samtidig er lys og økologi en tidløs symbiose.

Jeg visualiserer mine ideer ved bruk av et lysmedium. Jeg har valgt neon og produserer både objekter, installasjoner i rom og performative verk hvor lys, farge og lyd er deler av konseptet. 

Jeg viste min første store neoninstallasjon i Galleri Lynx okt-nov 2015. En ny installasjon i Atopia Artlab, Oslo des-jan 2016-17. Og deretter en neoninstallasjon i Palazzo Mora under Veneziabiennalen mai-nov 2017. 

Var initiator/kurator for utstillingen Neon Argon Krypton, Norges første felles utstilling viet neonteknikk i Bærum Kunsthall nov 2018. Her ble Neonmeditasjoner, en lydperformance utarbeidet i samarbeid med Risto Holopainen, urfremført. Verket ble gjentatt i Lydgalleriet, Bergen feb 2019 og senere samme år ved Deichmanske i Oslo.

 

Neonmeditasjoner/Fresh Water coloured by Glacier Algaes

Lyd: Risto Holopainen
Neon: Per Hess   

Utstillingen består av et fremført lydverk og et utstilt verk. Til sammen danner disse et utgangspunkt for Neonmeditasjoner. Lys, farge og lyd knyttes til opplevelse og refleksjon.

I Neonmeditasjoner brukes sensorer og fargefiltre for å omforme farger og valører til et lydbilde. Dette skjer direkte på samme måte som øyet ser farger og valører og sender signalene videre til vår hjerne. Lyden illustrerer ikke, men er direkte knyttet til de farger og valører som avleses. Hver minste bevegelse av sensorene gir endret avlesning og endret lyd. Systemet er meget følsomt og ingen avlesning kan gjentas uten avvik. Derfor får lydbildet et organisk forløp, ikke et mekanisk, og hver fremføring blir unik.

Hvert enkelt neonrør er produsert av glassrør med diameter 10 –16 mm og forskjellige lengder. Hvert glassrør er belagt med fluoriserende fosforpigmenter på rørets innside. De enkelte glassrør er sveiset sammen til 1 m lange neonrør inkludert en elektrode i hver ende. Det ferdige neonrøret suges til et lukket vakuum før det fylles med gass. En strøm av elektroner gjennom gassen får denne til å lyse. Neon gir rødt lys og Argon blått lys. Det fluoriserende fargebelegget lyser opp når gassen i røret lyser. Dette gir de forskjellige farger.

Det utstilte neonverk «Fresh water coloured by Glacier Algaes» bruker neonteknikken for å imaginere en fotosyntese. Fotosyntese er en av jordens viktigste livsprosesser. Lyset beliver materie og naturens kretsløp og balanse opprettholdes ved utveksling av energi. Fargene viser oss prosessenes omfang.

Verket endres til hver visning, som en metamorfose. 

www.perhess.com

Foto kreditt: 
Portrett: Per Hess.
“Neonmeditasjoner”. Foto: Per Hess.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s