«ORGANA SENSUUM» av OLA ESETH MOEN

Organa sensuum (2011)

Interaktiv installasjon/elektroakustisk/performance, 8 kanaler, AR.

Organa Sensuum er en interaktiv lydkunstinstallasjon med utgangspunkt i hjertelyd og kardiologisk medisin. Sentralt i dette står forholdet mellom menneskelig anatomi, matematikk og musikalsk impuls. Komposisjonen styres og formes etter tempo og styrken på hjerteslag som registreres av et digitalt stetoskop. Parametere som amplitude, frekvens og anslag fra hjerteslaget vil også styre panorering og klang. Den kunstneriske kjernen i verket er forholdet mellom menneskelig anatomi, matematikk og musikalsk impuls.

Det jeg ønsket å få til med denne installasjonen var å skape et uttrykk og en tilstedeværelse som på den ene siden vekker en følelse av gjenkjennelse, men samtidig også en undring og uro. Det skal pirre tilskuernes nysgjerrighet samtidig som det oppstår et musikalsk verk. Algoritmene skal trigge ulike ferdigkomponerte musikalske byggeklosser fanget opp av flere ulike mikrofoner. Denne symbiosen av algoritmisk og spontan komposisjon sendes ut i et 5.1 flerkanals høyttalersystem der parametere som amplitude, frekvens og attakk fra innkommende lydsignal også vil automatisere panorering og klang. Max programmering av analyse og avviklingssystemet ble gjort av Sven Erga.

Verket består av fire hovedelementer; I Digestorium, II Respiratorium, III Cardiovasculare, IV Nervosum. Hvert av disse har sitt eget sett med lyder, klanger og digitale instrumenter som faller inn i det tematiske universet de står for. Når systemet ikke har ekstern input trigges det av et opptak av mitt eget hjerte, og siden hver av de åtte kanalene åpnes med en tilfeldighetsfaktor vil uttrykket alltid være i konstant endring.

Ola Eseth Moen

I min kunst har jeg vært opptatt av temaer som menneskelig sårbarhet og en søken etter noe annetLydkunst er for meg et perfekt verktøy for å skape abstraksjon, en kanal for å uttrykke følelser, stemninger og mening fra livet rundt meg. Dualiteten mellom lydens denotative og konnotative egenskaper, mellom autentisk og prosessert lyd, mellom drøm og virkelighet er tilstede i mange av mine verker.

I flere av mine verk har jeg vært opptatt av å utforske lyd som speiling av fysiske objekter eller strukturer. Ved hjelp av klang, timing og spatialisering ønsker jeg å skape en opplevelse av å være tilstede i eget univers, der transformering av klanger i tid og rom har en større fokus enn et narrativt forløp der publikum har helt klare forventninger om hva verket kan ”fortelle”. Noen ganger kan dette oppleves som en nærmest tidsoppløst klanglig tilstedeværelse, andre ganger med en mer tydelig retning og dramaturgi.

Jeg benytter ofte arkaiske former, musikalske som arkitektoniske, til å skape en indre struktur i verkene. Dette kan for eksempel være klassiske former som sonatesatsform, der det klassiske instrumentariet erstattes med klangkonstellasjoner, teksturer, synteseparametere, frekvensresonanser, rytme for å nevne noen. Lydobjekter kan ha nokså ulike roller; som scenografi, som ikoner eller som ulike motiver.

Avhengig av det aktuelle verket jeg jobber med bruker jeg enten akusmatiske, algoritmiske eller konseptuelle arbeidsmetoder. Jeg har brukt mange år på utforske akustikk og resonans, spesielt ved hjelp av konvolusjonsteknologi som jeg har benyttet for å lage akustiske avtrykk av ulike lydmiljøer. Med god hjelp fra blant annet FFI, NOTAM og Rikshospitalet, har jeg hatt mulighet til å utforske nye konsepter og teknologi til nytte i mitt kunstneriske arbeid.

www.olamoen.com

Foto kreditt
Portrett: Anne-Stine Johnsbråten.
«Egne opptak av akustisk impulser i ubåt». Foto: Ola Moen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s