«ONOMATOPOEIA» av JAN CHRISTENSEN OG ANDERS FJØSNE

 

Onomatopoeia (2011-2013)

Interaktiv audiovisuell installasjon
Synthesizere, mikrofoner, samplere, oscillatorer og belysning
Ulike dimensjoner avhengig av installasjoner og omgivelser

Prosjektet hadde ulike titler ved forskjellige visninger, men i flere sammenhenger ble det audiovisuelle verket omtalt med en tittel som er definisjonen av ord som etterligner eller beskriver kilden for en lyd, «Onomatopoeia».

Gjennom sensorer og ulike brukergrensesnitt genererte publikums egen aktivitet lyd og lyseffekter. Med fokus på interaktivitet og publikums deltagelse ble betrakteren altså til en aktiv medskaper. Visse installasjoner inkluderte videoprojisering av live video, som en slags video-feedback.

Installasjonene bestod av synthesizere, mikrofoner, samplere og oscillatorer, altså utstyr som modulerer og manipulerer lyd. I tillegg inkorporerte kunstnerne flere lamper, såkalte UV-meter, som responderte på lyd når publikum hadde interaksjon med enhetene. De kombinerte både kjente or eksotiske instrumenter og utstyr, samt en rekke egenutviklede synthesizere.

Prosjektets kjerne var en undersøkelse av lyd og rytme i sammenheng med lys og video, men gjennom et brukergrensesnitt som fremstod som ukjent for publikum og inviterte til en grunnleggende og leken inngang til interaksjon.

Gjennom kunstprosjektets mange installasjoner i årene 2010-2013 eksperimenterte kunstnerne også med ulike enkle instrumenter, som for eksempel såkalt tibetansk syngebolle, kinesisk gong, grunnleggende rytmeinstrumenter og lignende, som genererte de mest grunnleggende lydenebildene. Instrumentene laget mønstre av rytme og lyd, som ble forvrengt gjennom de ulike elektroniske modulene.

De sosiale situasjonene som oppstod var i seg selv intense og positive. Tanken var at publikum gjennom enkle grep ville kunne danne repetitive, hypnotiske lydbilder, gjerne som «en slags ambiente situasjoner», eller generere hyperaktive rom for kaos. På mange måter kunne man assosiere resultatet med eksperimentelle komposisjoner av elektronisk musikk og opplevelsen av lyseffektene i en nattklubb for minimalistisk technomusikk. De esoteriske instrumentene og lydinstallasjonene ga uventede resultater, og sammen med lyseffekter og videoprojisering/video-feedback, skapte man sterke og suggererende opplevelser i rommet.

Jan Christensen og Anders Fjøsne


Anders Fjøsne Løvhøiden – Født 1981, Oslo, Norge. Bor og arbedier i Gol.
Jan Christensen – Født 1977, Copenhagen, Danmark. Bor og arbeider i Berlin og Oslo.

www.andersfjosne.com
www.janchristensen.org

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s