«Fracture» av Roosna & Flak

Stian Herdal Fracture

Fracture (2016)

30 minutter koreografi for fire dansere og interaktiv lyddesign. Teknologi: I forestillingen brukes akselerometere festet til dansernes håndledd eller ankler for å trigge og/eller styre deler av musikken. Systemet er programmert av Flak i Max for Live.

Hvordan ville livet ditt se ut om du hadde en tredje arm som forsøker å stjele andres handleposer? I Fracture tar koreografene for seg noe de fleste av oss tar som en selvfølge: at kroppen vår er vår egen. Hva skjer når hjernen ikke lenger klarer å sy alle sanseinntrykkene våre sammen til en helhet?

Prøveprosessen startet med en undersøkelse av flyt og sverm-intelligens, og utviklet seg til en utforskning av brudd i og oppløsning av selvbilder. Inspirasjonen for dette ble hentet fra personlige minner og erfaringer hvor kroppsskjemaet har blitt dypt forstyrret. Disse bruddene er erfaringen av et skille mellom kropp og tanke, hvor noe som ellers er automatisk plutselig blir veldig vanskelig, ikke på grunn av en fysisk defekt, men som en konsekvens av en endring i persepsjon og bevissthet. I tillegg til dansernes personlige historier kom inspirasjonen fra My Beautiful Broken Brain, en både vakker og forstyrrende dokumentar av Lotje Sodderland, og boken The Body Has a Mind of Its Own av Sandra & Matthew Blakeslee. My Beautiful Broken Brain dokumenterer filmmakerens rekonvalesens etter et hjerneslag, og The Body… beskriver hvordan hjernen integrerer med utgangspunkt i forskjellige nevrologiske case-studier.

Roosna & Flak

Tove Hertzberg portrett2Roosna & Flaks koreografiske arbeide tar utgangspunkt i menneskekroppen og dens iboende fortellinger. Kjernen i arbeidet er den dansende kroppens muligheter og begrensninger, i en konstant dialog med digitale, mentale og fysiologiske teknologier. Forestillingene deres tar for seg en bred palett av temaer, fra norrøn mytologi og internettkultur via totalitær ideologi til religiøs tro og dypøkologi. De bruker og utvikler interaktive systemer for å knytte sammen dans, musikk og visuelle elementer til integrerte sceniske uttrykk.

Gjennom hele kunstnerskapet har den franske poststrukturalisten Michel Foucaults tanker om kropp, makt og diskurs vært et viktig referansepunkt. Spesielt interessant er hvordan han ser filosofier, lover, trossystemer og vedtatte sannheter som teknologier som former hvordan vi ser oss selv og verden omkring oss. I de seneste årene har dette blitt supplementert med en økt interesse i dypøkologi og fenomenologi, spesielt i forhold til kroppsliggjort tenkning, lytting og tilstedeværelse i rommet.

http://www.roosnaflak.com


Fotokreditt
Portrett: Tove Hertzberg.
“Fracture” av Roosna & Flak. Foto: Stian Herdal.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s