«TOXI•CITY» av SCOTT RETTBERG

Toxi•City : A Climate Change Narrative (2016)

Roderick Coover og Scott Rettbergs Toxi•city er en kombinatorisk, narrativ film som bruker en algoritme for å trekke fragmenter fra en database slik at rekkefølgen blir ny for hver visning. Fortellingen finner sted på østkysten av USA omkring år 2020, og vi møter seks fiksjonelle personer som har fått sine engang urbane, velfungerende liv fullstendig endret av klimaendringer, med stigende havnivåer og voldsomme stormer. De fiktive fortellingene til de seks settes opp mot nyhetsoppslag om faktiske dødsfall under Hurricane Sandy og andre stormer og oversvømmelser de siste årene.

Toxi•city spør hvordan livene våre ville endret seg dersom gjentatte stormer og et stigende havnivå gjør tett befolkede områder oversvømmet med giftstoffer fra de mange petrokjemiske industriområdene og postindustrielle ødelandene som ligger ved havnivå. Fortellingen er skapt utfra faktiske hendelser og mulige framtidige tilstander der hvor Delaware-elven munner ut i havet, samt hendelser langs de nærliggende kystlandskapene i New Jersey og New York.

Fortellingen er syklisk og endrer seg med hver gjentagelse, slik havets flo og fjære gjør, aldri det samme to ganger. Enkeltpersonene prøver å skape mening fra øyeblikk i en farlig verden som er i konstant endring. I det personene i Toxi•city møter hverandre, blir tråder av fortellingen vevd samme og trukket fra hverandre. Disse øyeblikkene gir forsoning, menneskelig kontakt og håp om en fremtid, før fortellingene brytes fra hverandre og en ny syklus begynner.

Toxi•city har blitt utstilt på en rekke festivaler og gallerier i USA og Europa og var del av What If/UChronia-utstillingen i Hyperpavillion på Veneziabienalen i 2017.

Scott Rettberg

Scott Rettberg utforsker fortellerteknikk og poetikk i digital medier med et fokus på samtidens politiske virkelighet. Rettberg har skrevet elektronisk litteratur siden 1990-tallet. Viktige tekstlige arbeider er The Unknown, en hypertekst roman, Kind of Blue, en epost-roman, Implementation, en roman fortalt gjennom klistremerker i offentlige rom, Frequency, et generativt episk dikt. De siste årene har han arbeidet mer visuelt, og har laget generative, poetiske og narrative filmer, ofte i samarbeid med andre kunstnere, som filmskaper Roderick Coover og poet Nick Montfort. Eksempler er Katastrofetrilogien, Three Rails Live og Toxi*city, som eksperimenterer med kombinatorisk tekst og bilde, og Hearts and Minds: the Interrogations Project, som bruker interaktiv VR i en utforsking av tortur i Irak. Rettberg er opprinnelig fra Chicago, og har vært bosatt i Bergen siden 2006. Han er professor i digital kultur ved Universitet i Bergen.  

www.crchange.net

 

Fotokreditt
Portrett:
Henrik Beck, Oslo International Poetry Festival.
«Toxi•City : A Climate Change Narrative» av Scott Rettberg. Foto: Roderick Coover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s