«TRIOER» av STEPHAN MEIDELL

TRIOER

Installasjon og konsert. Teknisk: Flermedialt audio og film. Siemens 2000 projektor, 16 kanals mikser, Boss KM-60 no-input mikser, elektronikk, analog trommemaskin, preparert akustisk gitar, syngeboller, arduino.

Verket TRIOER er et verk som tar utgangspunkt i det kulturelt betydningsfulle tallet tre. Tre utøvere, tre instrumenter, tre prosjektorer og musikk i tretakt. Musikken trigger enheter som maler direkte på 16mm film i sanntid, med et visuelt uttrykk som minner sterkt om deler av Stan Brakhage sitt virke. Det fokuserer på spillet mellom det skjøre og maskinelle, som live filmbearbeiding medfører, og teknisk manipulasjon av et analogt medium. Selve lyden av projektorene brukes i musikken, og settes opp mot repeterende trommemaskin og droner fra en preparert akustisk gitar. Gitaren er utstyrt med tre vifter som spiller på ulike deler av strengene og tre høyttalere som lyden av trommemaskinen og gitaren sendes gjennom. Ved å forsterke dette får man lyden av trommemaskinen filtert gjennom en akustisk gitar, som gir en organisk og akustisk kvalitet til det ellers maskinelle lydbildet. På gitaren er det også montert tre syngeboller som blir spilt på av maskiner utover stykket i ulike underdelinger av rytmene. I «installasjonsmodus» trigger trommemaskinen disse maskinene. Musikken utforsker grenselandet mellom teknomusikk og kunstmusikk, utøver kontra operatør og visualisering av lyd på en abstrakt måte.

Stephan Meidell

Stephan Meidell har gjort seg bemerket nasjonalt og internasjonalt, både som komponist og utøver de senere årene ved å angripe jazz, samtidsmusikk og improvisasjonsmusikk på en ukonvensjonell måte. Med særegne klanglige ideer for den elektroniske forlengelsen av gitaren, og en kompositorisk tilnærming som bygger stødige, minimalistiske grunnpilarer med teksturrike og tidvis maksimalistiske overbygg, rommer musikken det brede krysningsfeltet mellom støy – og populærmusikk. Som komponist har Meidell skrevet tre bestillingsverk og komponert musikk til 13 fonogramutgivelser. Han har tidligere arbeidet som musikkritiker i Bergens Tidende, styreleder i nyMusikk Bergen og startet opp konsertserien Playdate i 2009.

www.stephanmeidell.com

Foto kreditt
Portrett: Johnny Vaet Nordskog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s