“When Timbre Comes Apart” av Jøran Rudi

Biobilde2 - Jøran RudiJøran Rudi

Jøran Rudis (1954, NO) første utdanning var i samfunnsfag ved Universitet i Oslo. Fra 1979 spilte Rudi i rockebandet Kjøtt, og kom i kontakt med elektroniske instrumenter. Han innredet et hjemmestudio og produserte flere plater, blant annet LPen Things Take Time, et elektronisk samarbeidsprosjekt med komponisten John Persen.

I 1984 reiste Rudi til USA hvor han studerte computermusikk ved New York University. Etter retur til Norge i 1990 arbeidet Rudi som komponist, og i 1993 fikk han ansvaret for å bygge opp NOTAM der han arbeidet som leder og forsker frem til 2019.

Hans siste publikasjoner er boken Elektrisk lyd i Norge (Novus 2019), og kapitler i bøkene Digital Dynamics in Nordic Art (Intellect 2019), Ubiquitous Music Ecologies (Taylor and Francis, 2020) og analyseboken Between the Tracks (MIT Press, 2020).

Rudis viktigste bidrag til utvikling av den elektroniske kunsten er animasjonene av musikkdata i When Timbre Comes Apart (1992-5), Concrete Net (1996) og Planet (Terra) (1998, 1996).

When Timbre Comes Apart (1992-1995)

I løpet av 90-årene ble datamaskinen vanlig i kunsten, med digital lyd og datagrafikk. Data var fleksibelt, og man kunne både se og høre data gjennom flere programvarer. Dette åpnet nye muligheter, og WTCA er det første stykket i verden der digital lyd er animert som datagrafikk slik at man både ser og hører de samme datene på samme tid.

Stykket ble først produsert som lyd, og deretter analysert slik at vi fikk tall på frekvenser og lydstyrker.  Dette datasettet ble så ordnet for å gjøre det mulig å ”filme” forløpet gjennom fly over, under og gjennom musikken, og se den fra forskjellige vinkler.

Musikken tok utgangspunkt i et sett forholdstall, og stykket åpner med dette spekteret. Deretter genererer jeg hundrevis av sinustoner med de samme forholdstallene, og kombinerer tonene på forskjellig måte. Dette fyller stykkets første del.

Omtrent midt i stykket introduserer jeg naturlig lyd; et kort opptak på 3,5 sek.  Forholdstallene brukes nå til å styre lydbehandling i mange lag, og jeg brukte en teknikk for å ”gre” støyrike lyder slik at de gled ut og inn av harmoniske spektra, i kombinasjon med en oppklipping av lyd i bittesmå biter, igjen styrt av forholdstallene. Stykket toner ut med den samme type toner man hørte i begynnelsen.

Forskjellige deler av stykket er farget forskjellig, og bildeutsnitt og kamerabevegelse er laget for å forsterke det musikalske gjennom å se både frem og tilbake i tid. Kamerabevegelsen viser også det abstrakte i ideen, og forsøker å motvirke en naturalistisk tilnærming til ‘flyturen’.  

Bildene og musikken er representasjoner av det same datasettet, og er gjensidige forklaringer av hverandre.

http://www.joranrudi.no

 

Portrett foto: Selma Benmalek.
“When Timbre Comes Apart” av Jøran Rudi.
Foto: fra animasjonen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s